7 februari 2011

winterbloeiers in actie

Nu de vriestemperaturen reeds enkele dagen achterwege blijven en ook de zon zich af en toe laat zien, hebben de winterbloeiers hun bloemetjes op hun schoonst opengezet. De gele kornoeljes en de roodbloeiende Parrotia persica hebben nog enkele dagen warmte nodig en dan zullen ook zij deze vrolijke bende vast en zeker vergezellen. Naast de Viburnum bodnantense 'Dawn', de Prunus subhirtella 'Autumnalis Rosea', enkele paarsbloeiende krokussen en de paarse dovenetel vond ik vanmiddag volgende bloemetjes:

toverhazelaar, oranjebloeiend (nog niet gedetermineerd wegens fout gelabeld in de winkel)

de winterzoet of Chimonanthus praecox, een heerlijk geurende winterbloeier.

winterakoniet, nieuwe knolletjes in de tuin

frisgeurende winterbloeiende kamperfoelie, Lonicera fragrantissima

Slechts 1 nieuwe aankoop deze winter: Hamamelis x intermedia 'Aphrodite', een andere oranjebloeiende toverhazelaar. Zijn lintbloemen beginnen zich nu pas te ontrollen. Als hij openstaat, zal ik zeker een foto op het net wieren. De (zogenaamde) mooiste van alle hamamelissen, de Pallida, heeft in mijn tuin dit jaar bijzonder weinig bloemen. Ik denk dat ik hem een zonnigere plaats moet geven. Het lijkt erop dat hij wat wegkwijnt en dat laat ik niet gebeuren.

(De bloempjes van de winterzoet en de winterkamperfoelie hangen normaal neerwaarts gericht, voor de foto heb ik de tak van de winterzoet tussen mijn vingers gedraaid en het takje van de kamperfoelie heb ik afgeknepen en in een klimoprank gestoken. 't Is maar dat ge't weet)


5 opmerkingen:

AnneTanne zei

De pallida heeft mij gisteren inderdaad op slag verliefd doen worden... maar ik heb de aankoop voorlopig toch maar even uitgesteld.
'Jelena' begint hier stilaan zijn (haar?) glans te verliezen. De winterkamperfoelie bloeit hier al wekenlang, en V. bodnantense al van in november... maar voor het eerst sinds jaren is die laatste nu eens echt van katoen aan het geven.
En verdorie... Winterakonietjes die willen hier helemààl niet. Maar krokussen staan hier al tientallen open, en het zoemt er van de bijen.
De gele kornoelje wil hier ook nog wat meer zon, maar belooft dit jaar wel heel veel bloei.

natuurlijk-rijk zei

Geweldig hoe alles ineens begint te bloeien. De lente is echt wel begonnen. Mijn winterakonietjes hebben zich dit jaar (nog) niet laten zien. Ik blijf hopen maar ik vrees ervoor. Zijn er tips en trucs voor?

[muggenbeet] zei

de winterakonietjes werden pas vorig najaar bij mij in de grond gestopt. Ik moet nog afwachten wat dit gaat geven op termijn. Ben zeker nog geen kenner in deze. Staat momenteel in normale tuingrond (eerder wat droog dan nat) en in volle zon.

chelone zei

Die winterakoniet en de winterlonicera kende ik niet. Die wil ik tegen de volgende winter ook zien verschijnen! Een mens is namelijk zo blij als hij de allereersten ziet ontluiken.

Marita zei

Mijn winterakoniet, geplant in oktober vorig jaar, laat zich (nog) niet zien. Hopelijk zijn ze gewoon laat.