31 januari 2006

veel vragen

Tessenderlo Chemie is de kern van het probleem inzake de nieuwe dioxine-affaire. Blijkbaar wordt in dat bedrijf nu ook al zoutzuur mét dioxine geproduceerd. Dat is nieuw voor mij. Biologisch dode rivieren, 90 ha stortplaatsen, verzilting van het grondwater, illegale verbranding van giftig afval, bouwovertredingen, cadmium in de grond, kwik in de groenten, seveso-activiteiten nabij ons wooncentrum,... dat is erg bekend maar zoutzuur met dioxine???

En blijkbaar is dit geen incidentiële productie want het bedrijf heeft er filters op geplaatst om de dioxine eruit te halen. Het is dus kennelijk een vaststaand gegeven dat er in het productieproces dioxines worden gevormd. Maar waarom produceert TC in godsnaam zoutzuur (of waterstofchloride) mét vergif als je ook propere zoutzuur kunt produceren. Hier is stront aan de knikker. Hier rijzen meer vragen dan antwoorden.

- Hoezo, TC produceert zoutzuur met dioxines die eruit gefilterd moeten worden? Wie wist dit? De overheid, de milieu-inspectie?
- Sinds wanneer werkt die filtering en wat gebeurde er al die tijd daarvoor?
- Op welke afdeling/productieafdeling gebeurt dit dan? En hoe en waar worden die dioxines dan gevormd?
- Is er geen mogelijkheid dat TC dit zoutzuur betrekt uit een niet vergunde activiteit: zitten die heavy-ends (kankeroven van destijds) van LVM en BZC er niet voor iets tussen?
- Zou de milieu-inspectie dit bedrijf eens niet binnenstebuiten moeten keren?
- Kan die HCl mét dioxines ook niet in het leefmilieu (water, lucht) terechtgekomen zijn?
- Waarom kan TC het veroorloven om wekenlang te wachten om die filters te herstellen of te vernieuwen?

en vooral: waarom blijft het Loois gemeentebestuur en de Limburgse Bestendige Deputatie dit soort bedrijven op handen dragen? Ik zou mijn vrienden selectiever uitkiezen.

29 januari 2006

mister dioxine

Toen in 1999 in België de grote dioxinecrisis losbarstte -de zaak Verkest, weet je wel- konden twee ministers hun koffers pakken: 'Flippo' Marcel Colla en Karel Pinxten, de toenmalige ministers van Volksgezondheid en Landbouw.

Bij de recente 'kleinere' dioxinezaak komt PB Gelatines in de schijnwerpers te staan. PB Gelatines is niks minder dan Tessenderlo Chemie Vilvoorde. Hier worden gelatines gemaakt van slachtafval.

En wie zit er de dag van vandaag in de Raad van Bestuur van Tessenderlo Chemie? Jawel, diezelfde Karel Pinxten. Naast het spelen van burgemeester in (cadmiumgemeente) Overpelt graait VLD'er Pinxten ook aardig in de zitpenningen van één van Vlaanderens meest besproken chemische bedrijven. Van gewetenswroeging of belangenvermenging (t.w.:politici verlenen ook vergunningen) is bij Karel geen sprake. Karel zijn neus bloedt of wat had je gedacht?

Ondertussen wordt naarstig onderzocht hoe de dioxines bij Tessenderlo Chemie ontstonden of terechtkwamen. Heeft iemand al aan Karels koffertje uit 1999 gedacht? Dacht je echt dat al die afgedankte kiekens in de cementovens belandden?

Bram Vermeulen tijdloos.



Gisteravond ben ik nog eens aangenaam verrast geweest. Op vraag van vrienden waren we gaan luisteren naar de "hommage aan Bram Vermeulen - Tijdloos". In dit eerbetoon door bevriende muzikanten worden zijn mooiste nummers op ontroerend mooie wijze opnieuw tot leven gebracht. In een tijdperk waar idolen en eurosong de plak zwaaien was het concert een oase van kwaliteit en luistergenot.

Voor iemand als ik, die eigenlijk nooit een hevige fan van Bram Vermeulen geweest is, was deze hommage een onweerlegbaar bewijs dat ik me al die tijd vergist heb. Vergist om Vermeulens schrijvers- en componeerkwaliteiten pas nu naar juiste waarde te schatten.

Een echte openbaring was Katarina Vermeulen die met haar prachtige stem een geloofwaardige interpretatie ten berde bracht van de liedjes van haar vader. Een jonge vrouw om te volgen! Moest je nog de kans krijgen om de vrienden van Bram Live aan het werk te zien dan moet je dit zeker doen. De touragenda vind je hier. Op 21 maart in AB te Brussel komt er tenslotte nog een finale concert van de Bram Vermeulen hommage tournee. Alle extra-gasten treden daar éénmalig samen op: Sioen, Raf Walschaerts, Jan de Wilde (die ik gisteren bezig zag) en Geert Hautekiet. Kaarten via tel. 025482424.

22 januari 2006

mode of afzetterij?

De cafébazen zijn slecht gezind op Inbev omdat deze de Jupiler-glazen groter heeft gemaakt. Meer bier voor dezelfde prijs is goed voor de klanten maar zeker ook voor Inbev die zo de omzet van Jupiler een duwtje in de rug wil geven. Hoe groter het glas, hoe sneller een leeg vat. Maar hoe minder pinten uit een vat, hoe kleiner de winst voor de cafébaas. Al zullen ze daar wel weer snel een mouw aan passen: een stellapint, een prijsstijging, een te dikke schuimkraag, een nicnacje in plaats van een minimarsje bij de koffie, enkele biersoorten in 't zwart aankopen,... . Een middenstander moet je de truken van de foor niet leren. Al bij al, drukte om niets.

Anders is het gesteld met onze kleding. Waar je bij Jupiler méér voor dezelfde prijs krijgt, zal je dit seizoen in de kledingzaken het tegenovergestelde aan den lijve ondervinden. T-shirts, hemden, vesten en jassen zijn allemaal 10 centimeter korter geworden. Minder stof voor dezelfde prijs. "Dit jaar is kort de mode" verduidelijkt de verkoopster me. Alles komt net tot aan de bovenrand van de broek en soms nog hoger. Richting blote navel, ook voor de man. Met het stof voor tien hemden lappen ze er nu twaalf in mekaar. Afzetterij noem ik dat. In de branche heet het gewoon mode.

Omdat ik alles liever in 't lang heb -als ik buk hoeft niemand per se mijn bouwvakkersbillen te zien- heb ik het stapeltje pasgerief mooi in de winkel laten liggen. Mode of niet, voor veel geld wil ik veel textiel.

18 januari 2006

af en toe een Roosje

Vanaf vandaag zal ook Roosje Forelleke af en toe een stukje plegen op de blog van muggenbeet. Roosje is een pas afgestudeerd pollensokster die slechts enkele uren per maand goesting heeft om achter een computer te kruipen. Je vindt Roosje meestal op de commentsafdeling van rechtsrukkend Vlaanderen of in de buurt van de Oude Markt en de Parijsstraat in Leuven.

Bloggen vindt Roosje een onbenullige bezigheid maar voor wat meer zelfspot en satire in het zelfverheerlijkend digitaallandschap wil Forelleke (= samentrekking van fossiel en Morel) graag wat tijd vrij maken. En waar kan dit beter dan in het knusse en lullig gezelschap van Muggenbeet?

15 januari 2006

éénrichtingsverkeer

"Zowat de helft van alle gezinnen die van de vrijmaking van de energiemarkt gebruikgemaakt hebben om van energieleverancier te veranderen, hebben hierdoor problemen ondervonden" meldt de VREG in een persmededeling.

Ik weet maar al te goed waarover de VREG het heeft. Tweemaal zijn wij ten huize Muggenbeet van leverancier veranderd en tweemaal kregen we een pak ellende op ons dak: afrekeningen die niet kloppen, facturen waarover talrijke malen moet worden getelefoneerd met een 'callcentrum', te hoge voorschotten en kredietnota's die niet worden uitbetaald. Een vrije markt vol zeerovers!

Bij Luminus' eindafrekening heb ik nog een smak geld kunnen 'afonderhandelen' maar toch heb ik uiteindelijk -uit pure ellende- nog zo'n 25 euro teveel betaald omdat een zogenaamd "automatisch door de computer gegenereerd factuur" ons psychisch bleef martelen.

Bij Essent hebben we sinds 1.9.2005 een kredietnota liggen van om en bij de 200 euro. Dit bedrag zou gestort worden op ons rekeningnummer (dat ze blijkbaar ineens niet meer in hun bezit hadden en moest doorgebeld worden wat ondertussen al wel tweemaal geschiedde) maar momenteel blijft deze nota nog steeds de interesten voor Essent aandikken.

De geldstroom van de klanten naar de energiereuzen wordt naar mijn ervaring veel beter in de gaten gehouden (herinneringen, aanmaningen, dreigbrieven,...) dan andersom. Tegen dit éénrichtingsverkeer zou toch eens dringend moeten worden opgetreden. Fatsoen en eerlijkheid moeten van beide kanten komen.

Er zou naar verluidt een ombudsdienst opgericht worden...

humor is onder ons.

52 maal werd er op mijn eerste Pollmaker-poll gestemd. Hiermee krijg ik eerste blikje in de psyche van mijn bezoekers. En de uitslag bevalt me wel.

Echte dictators zijn er niet bij. 'Mijn wil geschiede' haalt amper 2% van de stemmen en voor zover ik mij herinner, was ik dat zelf toen ik wou uittesten of die Hollandse Poll-site wel echt werkte. De macho's zijn ook van de partij want één op vier dacht meteen aan 'het dumpen van de partner' als die wat zit te zeuren over koppijn. De feministische golf is ook niet voor niks door Vlaanderen getrokken want bijna één op vier vindt toch dat 'iedereen baas is over eigen lijf'. Zonder toestemming kom je er bij hen niet in. En dat is hun goed recht, uiteraard.

Maar bijna de helft van de stemmen verklaart dat ze 'hun partner het liefste hebben als ze/hij koppijn heeft'. En dat getuigt van een gezonde portie humor... . Bedankt voor je deelname en de nieuwe poll staat al klaar!

8 januari 2006

Weblogs tegen racisme



(tekst: Wim Van Lancker) Weblogs tegen racisme was een succesvolle campagne na de verpletterende verkiezingsoverwinning van het Vlaams Blok in juni 2004. Op het moment dat velen met de handen in het haar zaten, werd via de weblog Rigoureus de actie Weblogs tegen racisme gelanceerd.

Kunnen wij als simpele webloggers iets doen, vroegen velen zich af. Het antwoord: natuurlijk wél! Weblogs zijn signaalgevers, spiegels van een maatschappij. Tientallen weblogs plaatsten het campagnelogo en lieten zo verstaan geen vrede te nemen met extreem-rechts.

Vanuit Blokwatch wordt deze campagne nu geactualiseerd met een nieuw, aangepast logo. Het Vlaams Blok heet ondertussen immers Vlaams Belang. En met twee verkiezingsjaren voor de boeg (de gemeenteraden in 2006, het federale parlement in 2007) is het van het grootste belang vanuit alle hoeken, kanten en spleten van dit land een signaal te geven dat we extreem-rechts niet accepteren.

7 januari 2006

braadkieken.

Wat doet dat stom braadkieken in mijn mailbox? Wie wil me weeral jennen met het feit dat ik geen dieren opeet? Mits wat contextueel denken bleek dat ik weeral te vlug van stapel liep. Al blijf ik er bij: het verschil is verdorie klein!

De radioflop van het jaar.

Ik had er zowat hetzelfde gevoel bij als wanneer iemand me zou zeggen dat parlementslid Verstrepen toch wel héél veel gemeenschapsgeld opstrijkt voor wat hij er in Brussel van bakt. Een grote open deur die wordt ingetrapt. Jawel, Radiovisie.be heeft de radio-awards 2005 uitgereikt waarbij Jurgen Verstrepens zelfbevredigingsomroep VB6015 werd gekozen als dé radioflop van het jaar.

Behalve voor Verstrepen zelf en het klein zwart legertje gestoorden dat op Vertrepens forum actief is, is deze afgang niet echt een verrassing. Wie uit vrije wil kiest voor VB6015 heeft dringend verzorging nodig! Wat hebben luisteraars in godsnaam aan een gefrustreerd platendraaierke dat met vermolmde gasten sluikreclame zit te maken voor het racistische Vlaams Belang? Wat heeft Vlaanderen aan een 'politicus' die iets afweet van Ipod en de on/off-knop van een microfoon maar voor de rest alleen de fineer van de toog verslijt?

Niks dus. Rest ons nog de volledige uitslag te geven in de categorie "Flop van 2005":

• VB6015 (Vlaams Belang) (26,10%)
• Vertrek Michel Follet bij 4FM (23,45%)
• Contact Dance (Radio Contact) (22,40%)
• Maeva FM (14,82%)
• Nieuwsgroep be.radio (8,50%)

winterstop.

Als er één ding is waar ik de voorbije weken erg van genoten heb dan is dat wel die welgekomen winterstop bij het voetbal. Eindelijk verlost van die onbenulligheid in het kwadraat op de TV. Want voor mij is het al lang duidelijk dat dat potjestamp de meest overroepen sport van onze generatie is. Er is gewoonweg geen bal aan te zien.

Dikbetaalde vedetten die als schotelvodden op de grasmat bewegen, eindeloze matchen waar men er zelfs niet in lukt om 1 goal te maken, een onterecht gefloten penalty die beslist over winst en verlies, oeverloos gezwets na de match met meningen over het absolute niks, samenvattingen van het mooiste uit de match die tot vijfmaal toe die dag uitgezonden worden maar waar ik geen kippenvel van krijg. Alleen verveling en gegeeuw. Zelfs het testbeeld is interessanter.

Naar een voetbalmatch gaan kijken is niks (meer) voor mannen. Tenzij als alibi. Om met kameraden een pint te pakken. Of om een paar uur verlost te zijn van je wederhelft die je om de haverklap vraagt om je benen te heffen voor de stofzuigerslang. In dat geval ok. Maar de voetbal op zich, och dat is een klucht voor en door mietjes. Gouden schoentjes en geföhnd kapsel, dat wel, maar een belabberd spektakel. Keer op keer. Geen streepje zendtijd verdient die onzin. Dan nog liever de turnsters met de gymnastieklinten. Van hen weet ik het zeker: dat zijn atleten. Die kunnen iets!

6 januari 2006

Jean Marie is verleden tijd.

De kraag van een hemd is niet meer dé plaats bij uitstek om aan product-placement te doen. Sinds duidelijk geworden is dat de snor van Guy Mortier automatisch het belletje van Humo doet rinkelen, régent het nieuwe initiatieven die het ook via de bovenlip proberen. Niet alles is evenwel even geslaagd.

Indian twins.

Wie zoals ik dagelijks de International Herald Tribune leest, zal ongetwijfeld de wenkbrauwen gefronst hebben bij het lezen van het artikel over de nieuwe Playboy India. In het land van de Kamasutra en de tempels met de meest schunnige afbeeldingen ter wereld zal de Playboy geen vrouwelijk naakt tonen.

Het in Amerika tanende Playboy wil met deze nieuwe markt de zaakcijfers wat omhoog krijgen. Of de happy few van Indië - op wie het magazine is gericht - daarmee hun gading vindt, is erg twijfelachtig. Dit vermoeden wordt alleen maar aangedikt door de primeur die vandaag uitgelekt is.

The Indian Twins, de eerste modellen waarmee Christie Hefner een overeenkomst kon bereiken.

5 januari 2006

Was Da Vinci ook detective?

In Firenze is vandaag een historische prent uit het niets opgedoken waarmee de binnensmondse glimlach van de Mona Lisa wellicht helemaal van zijn mysterie is ontdaan. Historici leiden uit het werk af dat Mona Lisa wellicht medewerkster was van de Vrije Radio van Firenze en een 'niet onplezierige' ontmoeting heeft gehad met een nog niet nader geindentificeerd vooraanstaand Romein. Welke rol Da Vinci hierbij speelde is niet duidelijk. Was hij een detective? Of was hij de coach van de Romein? Of verzamelde hij de vuile was? Wie zal het zeggen?

Wet geldt ook voor poedels.

Het verbod om honden nog langer van hun staart te ontdoen, het zogenaamde couperen, leidt tot emotionele tussenkomsten en misverstanden in het parlement.

4 januari 2006

onweerstaanbare knaap

In mijn fotoalbums snuisteren levert altijd wel bizarre vondsten op. Op onderstaande foto ben ik te zien in de voortuin van mijn ouderlijke woning. Mooie viooltjes trouwens. Het geweldig pakje dat ik draag was op maat gesneden voor mijn eerste communie. Onder het dichtgeknoopt jasje draag ik nog een korte broek. De witte sokjes deden ook toen al de meisjesharten sneller kloppen. Of dat zou toch moeten. Het strikje paste perfect bij mijn schoolrapporten die minstens even goed waren als die van Siegfried Bracke en het zou me niet verbazen als het boekje in mijn linkerhand de songteksten bevatte voor de Heilige Mis die op komst was.

Wie had gedacht dat uit zo'n braaf manneke ...

senseo als douche.

Heel wat huishoudens beschikken tegenwoordig over een senseo-koffiemachine. Wij ook. Ooit binnengekomen -met de nodige scepsis- als cadeau. Ondertussen hebben wij ondervonden dat de koffie niet alleen lekker is maar ook dat het ferm gemakkelijk is als je met tweeën gaat werken. Dan hoef je geen volledige pot te maken waarvan je s' avonds toch de helft in de pompbak moet gieten.

Maar wat niet geweten is, is dat het senseo-apparaat ook gebruikt kan worden als douche voor beertjes, ridders, prinsessen of andere poppetjes. Zo hebben we thuis een McDonald'sprinses die zo kan genieten van het hete water gecombineerd met die lichte senseotrilling dat ze er op staat om iedere morgen haar douche te nemen. Dit komt niet altijd even gelegen want als ze aan't douchen is net op het moment dat ik mijn koffie wil, kan ik niet anders dan de stekker uittrekken totdat ze het al sjirpend afbolt.

Straks zal de prinses helemaal boos zijn en me flink tegen mijn voeten geven want ik heb er deze morgen in 't geniep een foto van genomen. En ze is zo gesteld op haar privacy!


prinses onder hete douche.

3 januari 2006

poëzie kan mooi zijn.

Hierbij nomineer ik officieel chocolade Zero, dochter van Meurisse, voor de poëzieprijs van Bloggend Vlaanderen

hiertoe bewogen door hun even sublieme als ontroerende slogan
zoals de wijde wereld ingestuurd tijdens de reclameblok
voorafgaand 't onweerstaanbare weerbericht op Eén:

"alleen de chocolade van zero
wordt beter in de frigo"

het van slagzijnde jurylid, muggenbeet.

Zappanale.

Wie Bogus Pump op de Zappanale 16 in het Duitse Bad Doberan wil bezig zien en horen, kan dit op de nieuwe site zappanale.tv. Er wordt op deze in aanbouw zijnde webstek tevens aangekondigd dat er een livestream van de Zappanale 17 (festivaldagen op 14/7 tot 16/7) zal komen. Heel interessant. Zie ook Kill Ugly Radio.

2 januari 2006

rookvrije werkplek.

De ene rook is de andere niet.

zelfmoordpakket op TV

Het zou me helemaal niet verbazen moest er binnenkort een groepsverhanging plaatsvinden binnen depressief Vlaanderen. Of de verantwoordelijkheid hiervoor, zoals het zou passen, bij VTM en VT4 zal worden gelegd, is nog maar de vraag. De Bende van Nijvel is immers ook nog steeds niet opgelost ook al is de boom, die op Madani Bouhouche terechtgekomen is, aardig op weg.

Hoogtepunten van 2005

Spetterende jaren worden me wel toegewenst, maar in werkelijkheid zijn het eerder sputterende jaren. Extatische superlatieven lijken me te vaak ingebeeld. Wat niet wegneemt dat er ook vorig jaar enkele bijzondere momenten waren. Kleine tot grote hoogtepunten zeg maar:

1. De succesvolle beklimming door onze familie - van groot tot klein helemaal te voet afgelegd - van de Puy de Dôme nabij Clermont-Ferrand tijdens onze zomervakantie en de bijhorende natuurpracht van uitgedoofde vulkanen en honderden gele gentianen. Ook de aanwezigheid van een vrij en proper toilet op de top van de berg kwam wegens toenemende buikkrampen erg gelegen en niets te vroeg.

2. Het blije weerzien van Cordes sur Ciel en de nabijgelegen familiale camping 'Le moulin du Julien' waar tot grote vreugde van de kinderen een heerlijk verfrissend zwembad aan toegevoegd was.

3. De telefoon van 'mijn baas' waarmee werd meegedeeld dat ik de job, die ik zo graag had, ook aan mij werd toegezegd en de vele nieuwe collega's die hieruit voortvloeiden. De vaststelling dat ik kan gaan werken zonder ooit één moment in de file te staan.

4. De voorlaatste dag van het eerste schooltrimester en de afsluitende Griekse salade tijdens het gezellig etentje in Mol.

5. De dagelijkse hete douches van 40 graden en het ongegeneerd aantrekken van mijn pyjama zo vroeg op de avond dat men mij ziek verklaart. Baas in eigen huis kunnen zijn.

6. Het 3 uur durend concert in Vorst Nationaal van Dream Theater en het luisterplezier dat mijn muziekcollectie mij blijft verschaffen. De herintrede van mijn platendraaier.

7. Die zeldzame avonden dat ik eens heb kunnen doorslapen en het aanschaffen van een schapenpelsje voor op de matras. Lekker warm zonder gebleit.

8. Het inzicht dat het beter was om drie maanden lang mijn blog op non-actief te zetten en deze pas terug op te starten wanneer ik daar zin en tijd voor had. Eveneens: het inzicht dat je de contacten die op je humeur werken beter kan stopzetten... opluchten dat dat doet!

9. Terwijl er rondom ons de ene echtscheiding na de andere volgt - als ware het een pandemie - én mensen ziek worden of sterven, wij er dit jaar eens van gespaard gebleven zijn. Gezondheid blijft onbetaalbaar. Zonder dit, geen hoogtepunten.


Op de top van de Puy de Dôme, letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt.

1 januari 2006