25 juli 2005

"beep-beep"-loper.

Bij slecht weer of op vakantie wordt er door ons nogal eens geschaakt. Enkele weken geleden kocht mijn zoon met zijn spaargeld een schaakset van Looney Tunes. In het begin is het wel wat wennen en oppassen geblazen dat je je niet van stuk vergist. Na enkele wedstrijden lukt het wel.

22 juli 2005

The London Mayor.

Nu ik toch met Blogger bezig ben:

Vergeleken met de cowboyspeech van Bush, de gebrekkige analyse van Blair, het kleutergemultikul van het Vlaams Belang en het stilzwijgen van vele anderen was het radiointerview van de Londense burgemeester Ken Livingstone een hele verademing. Eindelijk nog eens zinnige praat in deze bommenhistorie gehoord.

Ik vond het ook eens goed dat De Morgen publiceerde dat "sinds het begin van de Iraakse invasie in maart 2003 bijna 25.000 Iraakse burgers het leven hebben verloren" (studie van de organisaties Iraq Body Count en Oxford Research Group). Moslimterrorisme ontstaat niet uit het niks. Natuurlijk is het nodig dat we er alles aan doen om slachtoffers van terreur te voorkomen. Maar dan wel terreur die gepleegd wordt namens de islam maar ook namens de olie! Terreur in treinen maar ook terreur vanuit vliegtuigen!

Tenslotte nog een open deur intrappen: of de 'aanpak' van Bush de juiste weg is, durf ik erg te betwijfelen. Mij lijkt het eerder het geweld aan te wakkeren. Wat denk je dat de vele dode kinderen in Irak, de mishandelingen van Iraakse gevangenen, het niet-erkennen door Amerika van het Internationaal Strafhof van Den Haag, het militair optreden zonder VN-goedkeuring, het onverstandig en kwistig uitdelen van wapens, het uitlachen en beledigen van de islam (o.m. door extreem-rechts overal ter wereld), .... met de betrokken mensen doen? "Dankuwel, vrije westen voor onze bevrijding" zeggen?

Zouden wij in die situatie niet hetzelfde doen? Of zijn we het niet-geweldloos verweer van het dappere Verzet tegen Nazi-Duitsland al vergeten?

De Jihad vind ik in alle omstandigheden verwerpelijk maar ik kan wel begrijpen dat er mensen zijn die zich willen wreken. Laat ons tenminste DIE voedingsbodem wegnemen.

literair stokje van no3.

Alhoewel ik geniet van mijn blogarme vakantie, ga ik toch graag in op het literair stokje van De Derde Belg of no3. Hij is niks voor niks één van mijn favorieten.

Hoeveel boeken heb je in je boekenkast staan?

We hebben thuis heel veel boekenkasten. Alle boeken -ruw weg geschat- tesamen komen we denk ik aan zo’n drieduizend boeken. Strips en kinderboeken meegeteld. De fictie is voornamelijk van mijn vrouw en de non-fictie is van mij. Maar… we hebben ze wel nog niet allemaal gelezen.

Wat is het laatste boek dat je hebt gekocht?

Nog niet zolang geleden heb ik er een nieuwe hobby bijgenomen. De Belgische geschiedenis proberen te ontrafelen. In dit perspectief kadert de aankoop van het boek ‘Veldslagen in de lage landen’ van Luc De Vos (uitgave: Davidsfonds). Mijn vrouw heeft ondertussen nog andere boeken gekocht maar dat is haast niet te volgen.

Welk boek lees je nu?

Ik lees altijd meerdere boeken tegelijk. Een deel daarvan lees ik niet uit omdat ze me vervelen, niet goed genoeg zijn, overroepen werden of onzin verkopen.

Momenteel herlees ik: Architectuur van Hundertwasser, De ekologische siertuin (Velt) en De landingsstranden in Normandië. Als nieuw leesvoer lees ik iedere dag de Morgen, zowat alle Nederlandstalige nieuwssites en sites van politieke partijen op het internet (die van het Belang is hilarisch lachwekkend) en de Blokwatchsite. Ik ben ook begonnen aan de België-reeks van het Nieuwsblad (16 kleine handige boekjes). Niet te dik en dus prima voor de vakantie. Ik doe niet mee met het opbod dat er in de vakantie vooral heel veel MOET gelezen worden. Ik doe andere dingen liever.

Wat zijn de 5 laatste boeken die je gelezen hebt?

Het Arendsnest van Hitler (historisch werkje)
Dierenactieboek (Singer - herlezing)
België Absurdistan (Rik Vanwalleghem- boekjes Nieuwsblad)
Leven in de anarchie (Luc Vanheerentals – herlezing)
Het seksuele leven van Catherine M. (Catherine Millet)

Welke boeken hebben een speciale betekenis voor je?

‘Werken is niet leuk' (redactie: Stan van Houcke) – gekocht in de Kritak in Leuven in januari 1984 . Gaat over arbeidsethiek en oorlog. Gaat in tegen dogma dat alle werk goed is en dat werken moet... In mijn jonge periode het juiste boekje op de juiste tijd.

De voltallige EPO-reeks: links maar tenminste kritisch waaronder “Daar komen ze aangemarcheerd” van Jos vander Velpen over extreem-rechts in Europa.

Het Hite rapport (Shere Hite) over de vrouwelijke seksualiteit. Voor een beter begrip van de andere helft van de wereldbevolking. Grappig vond ik de zinsnede dat het seksuele leven van de vrouw vaak begint als de man de deur uit is!

Het groene boekje – woordenlijst Nederlandse taal. Ligt altijd in mijn buurt bij schoolwerk of blogwerk. Onze taal is mooi maar niet altijd logisch.

Het vermelde achitectuurboek over Hundertwasser. Gekregen van mijn vrouw en ik ben een echte fan van Hundertwasser. Zou een prachtig alternatief zijn voor de miljoenen oerlelijke, kleurloze gebouwen van deze wereld.

Ik speel dit interessant stokje door aan ‘Relatief’ (Liesbeth) en ‘Rigoureus’ (Wim). In de hoop dat ze bijten.

    18 juli 2005

    we blijven oefenen.


    Weblog van Verstrepen schept duidelijkheid.

    15 juli 2005

    Op vakantie

    Muggenbeet is op verlof tot 15 augustus. Dan nemen we de draad weer op. In het belang van ons land :-) . Zover het mogelijk is, tracht ik wel mijn collega-bloggers te blijven lezen. Af en toe een nieuwe 'post' vanuit Peru, Nieuw-Zeeland, Oekraïne of België (de keuze is nog niet gemaakt) blijft mogelijk. Naast de juiste faciliteiten moet evenwel ook het spreekwoordelijk gaatje gevonden worden. In de agenda.

    toch trui voor Tom Boonen.

    Muggenbeet heeft aan Jean-Marie Leblanc, de directeur van de Tour, het voorstel overgemaakt om vanaf volgend jaar een nieuw officieel truitje aan het bekende gamma toe te voegen. Het betreft hier "de zwarte trui" (zie ontwerp - asfalt met bloedvlekje) dat gedragen mag worden door die renner die het meeste "voeling" heeft gehad met het parcours.

    Zo'n trui zou vallende renners, ravijninduikers en rotsklievers aanmoedigen om niet naar huis te gaan maar de volledige Tour uit te rijden tot in Parijs alwaar -zoals echte mannen past- een MUGhelikopter de renner in kwestie nog altijd kan afvoeren. Of in het slechtste geval: alwaar de renner plaats kan nemen in de voorziene corbillard.


    de zwarte trui zou Tom niet misstaan.

    11 juli 2005

    et alors maintenant?

    Gisteren, op 10 juli, was het precies twintig jaar geleden dat Franse geheim agenten met twee bommen de Rainbow Warrior in de haven van Auckland tot zinken brachten. Daarbij kwam de fotograaf Fernando Pereira om het leven. De geheim agenten van de Franse buitenlandse inlichtingendienst DGSE hadden directe bevelen uit Parijs om de Rainbow Warrior te neutraliseren. Ook wijlen president Mitterand had zijn goedkeuring verleend. Zo moest voorkomen worden dat Greenpeace nog meer protestreizen naar Mururoa zou maken om het Franse kernproevenprogramma te verstoren.

    Op de website van Greenpeace vind je een reconstructie van deze aanslag, een gesprek met de dochter van Pereira en bijzonder interessante audiovisuele documentatie (film, ringtone en podcast).


    Fernando Pereira met dochtertje.

    heet feest.

    10 juli 2005

    balgehakt voor Clijsters.

    Onderstaande -niet bijgewerkte- foto maakt duidelijk waarom de lijnrechters zelden of nooit ten onrechte 'OUT' roepen wanneer Clijsters opslaat. Haar lichaamstaal is duidelijk: "Riskeer het niet om de bal buiten te geven of ik maak balgehakt van je edele delen". Clijsters is erg geliefd door haar collega's... dat kan waar zijn maar wat vinden de lijnrechters ervan? En de ballenrapers?


    Clijsters' linkerhand mist zelden.

    blik op de vogezen.

    Twee jaar geleden heb ik met mijn kroost een prachtige vakantie beleefd in Kruth in 'les Hautes-Vosges'. Vandaag passeert de Tour de Vogezen in al haar glorie. Le grand Ballon en de Le Ballon d'Alsace zullen overwonnen moeten worden. Dit wordt een dagje TV kijken en herinneringen ophalen. Genieten van de natuur en de mooie vergezichten. Actie vanuit het wielerpeloton zou fijn zijn maar vandaag gaat het mij om de mooie beelden. Van reisgids Michel Wuyts, die ons gisteren verbaasde over zijn kennis van zowat ieder kasteel in het Zwarte Woud en de Elzas, verwacht ik dat hij ook vandaag de nodige toeristische duiding zal verstrekken. De Ronde van Frankrijk als substituut voor mijn vakantiefoto's. Het wordt vast en zeker een heerlijke dag vandaag. Muggenbeet is rap content.

    9 juli 2005

    Waar ligt Verstrepens grens?

    Wat ik niet begrijp is dat een Vlaams parlementslid, in casu Jürgen Verstrepen van het Vlaams Belang, tolereert dat er op zijn weblog openlijk wordt opgeroepen tot het plegen van bruut geweld ('in de fik steken', 'platbranden', 'een en ander slachten'!!!). Wordt eens wakker Jürgen! Of tolereer je dit ook namens jouw invulling van de 'vrije meningsuiting'?

    printscreen 9 juli 05, 12 uur.

    8 juli 2005

    over bommen en bijbels.

    Het gebeuren in London grijpt ook mij aan. De meeste bloggers hebben het in hun commentaren reeds bij het rechte eind. Ik wil daar nu niet veel aan toevoegen behalve dit: net nu er een beetje hoop was dat de wereldvreemde leiders van de G8 zich zouden buigen over de extreme armoede in de wereld en de "global warming" wordt de agenda van deze heren helemaal overhoop gegooid en richt de focus van de wereld zich weer compleet op terrorisme en zinloos geweld van extremisten.

    De kracht en de hoop die uit live8 ontstonden, werden door wat bommenleggers de kop ingedrukt. Triestig. Laat ons hopen dat het antwoord NIET is: nog meer oorlog, nog meer geweld. Maar meer vrede, meer internationale betrekkingen, meer eerlijke verdeling van de rijkdom en grondstoffen, meer wapenbeperkingen...

    We moeten in deze eerlijk zijn: de westerse landen hebben op dat vlak niet altijd getoond hoe het moet. Niets verrechtvaardigt dit compleet zinloos geweld maar stellen dat de geopolitiek van onze 'democratieën' er helemaal niks mee te maken heeft, is ook onjuist. Die reflectie blijft nodig. Even nodig als een kritische, wetenschappelijke en onbevooroordeelde reflectie over de godsdiensten. Wordt het niet tijd dat we algemeen aannemen dat (dé) God niet bestaat en dat Hét-Woord-verkondigers charlatans zijn?

    Het licht van de Verlichting is ver zoek. Ook bij ons. Zonder god ook geen goddelijke plicht. Zonder 'interpretaties' van het goddelijke woord ook geen dwangmatig en irrationeel gelegitimeerd (wan-) gedrag. Extremistische islamieten handelen namens hun god maar ook Amerika denkt en verkondigt dat God hen bijstaat. De hoogmoed komt van beide kanten.

    De universele verklaring van de rechten van de mens (én Kind)... DAT moet de nieuwe (te verkondigen) bijbel zijn.

    4 juli 2005

    7 seconds op live8

    Over live8 geen slecht woord van mij. Ik sta er volledig achter en ik heb er urenlang van genoten vanuit mijn luie zetel. Alleen deze muggenzifterigge opmerking over de muziek -wat bij concerten toch niet zo onbelangrijk is-:

    Ik hoorde veel vals zingen. Iemand die Elton John kwam vervoegen spande duidelijke de kroon, gelukkig ben ik zijn naam vergeten. Ander dieptepunt vond ik de vertolking van 7 seconds, het oorspronkelijk prachtige duet van Youssou N'Dour en Neneh Cherry uit 1994. Wie was daar dat liedje aan het mismeesteren? Wie was dat kwijlend wichtje naast Youssou? Was dat een waterrat met een longontsteking? Een gecastreerd kanariepietje met een stembereik van 1 octaafje?

    Het was Dido! Miljoenen platen heeft ze al verkocht. 't Is ook een mooi meisje. En ze steunt het goede doel, dat is allemaal prima. Maar ze kan NIET zingen. Geen kracht, nauwelijks een toonbereik, geen intonatie,... zelfs te plat voor het een slap afkooksel te noemen van Neneh... Schone heupen kunnen duidelijk geen kwaad als je platen wenst te verkopen. Geef me dan Annie Lennox maar. Feitelijk gestopt maar nog stukken beter dan libiDido.

    Dit moest ik toch even kwijt voor ik subiet onder de dekens kruip. En dan lekker dromen van Dido. Plakband op de mond, dat spreekt voor zich.

    wie mij nu nog kent, is blind.

    Verleden zaterdag, enkele uren voor de start van Live8, heb ik nog eens getankt bij Q8... wat een belachelijke openingszin! ... heb ik nog eens een bezoekje gebracht aan iemand die mijn haar heeft onder handen genomen met een kam, een schaar en een tondeuse. "Haarkapper" is zijn beroep. Het was zo'n 2, misschien wel 3 jaar geleden dat ik nog 1s zo'n knipbeurt had meegemaakt. Er was zelfs een wasbeurt met moussemassage inbegrepen. Je begrijpt dat dit 4 een echte man als ik nogal onwennig was.

    Op de achtergrond speelde muziek van W817 en U2 (stop ermee Muggenbeet, er was helemaal geen muziek! Straks heb je helemaal geen lezers meer!) Als uiteindelijk alles was afgeknipt en weggeschoren waarvoor ik mijn toestemming had gegeven -het werkgebied strekte zich sowieso exclusief uit boven mijn nek- kwam ik tot de conclusie dat je van een lelijke beer toch geen Tom Cruise gemaakt kan krijgen. De haarkapper lachte met mijn opmerking. Mijn buurman minder. Misschien dacht hij wel verkeerdelijk dat ik het over hem had. Of over Gerolf Annemans. En dat mag niet.

    Net voor ik de rekening van 17 euro ging betalen en inderhaast de gratis tas koffie die al die tijd buiten mijn bereik stond geplaatst, leegslurpte, werden mijn gevallen haarlokken bijeengeveegd met wat wij een 'aftrekker' noemen. Met mijn donatie aan het kapsalon kon er toch wel een emmer gevuld worden. Wie weet loopt er binnenkort wel een Chinees rond met een pruik van Muggenbeets haren? Moest je in Peking op vakantie gaan, je herkent hem aan de knopen. Luizen en neten? Die zijn van de Chinees (of onze koningin) want op properigheid was ik erg gesteld.

    Thuisgekomen als nieuwe man en nieuwe papa waren de reacties positief. De commentaren waren iets beter dan 'het gaat' en dat is een goed teken. Voor de meeste mensen is het natuurlijk wel even schrikken en wennen want iedereen kent mij als een overblijfsel uit de Deep Purple en Zappa hoogdagen. Mét lange haren, zoals het een onaangepaste en niet-geconformeerde past.

    Mijn moeder was dolblij. Opgelucht zelfs. Een pak van haar hart. Ze stelde meteen voor de rekening van de kapper terug te betalen. Eindelijk acht ze al haar vier zonen bekwaam om onder de mensen te komen. Dat moet nog blijken. Want niet zozeer mijn kapsel botste het meest met de goegemeente wel mijn 'kijk op de dingen'. Meelopen zit niet in mijn genen, verantwoord dwarsliggen des te meer. Zelfs met kam, schaar en tondeuse krijgt de kapper dat niet uit mijn kop.

    Ook mijn vrouw, die tussen haakjes vandaag jarig is, is zichtbaar tevreden. Eindelijk kan ze zoals alle hedendaagse vrouwen vreemdgaan... al is het met haar eigen man. Als dat geen mooi verjaardagscadeau is dan weet ik het niet meer.

    Dewi in crescendo (Fmineur)

    Als Dewi Van De Vijver haar partituur is vergeten, kan ze nog steeds -en dit gebeurt als maar meer- terugvallen op de inspiratie die haar grote voorbeeld haar ingeeft.


    Dewi legt de laatste hand aan haar eerste hit 'pas je aan want de boeing staat al klaar'.

    1 juli 2005

    lijkt mij logisch.

    Bericht aan de bevolking van Tessenderlo:

    "Aangezien de periodes van groot drinkwaterverbruik voorbij zijn wordt met ingang van 1 juli 2005 een einde gesteld aan deze periode van waterschaarste en de eraan verbonden beperkingen."

    Art from Belgium.

    Onderstaande 'printscreen' komt van de knettergekke Amerikaanse weblog zombiepiefight. In zijn links vind je ook een kaart van België. Want neem van me aan, België is voor Amerikanen even bekend als St. Maarten voor ons. Enige geografische duiding is dan op zijn plaats. Achter de illustratie heeft de blogger een snelkoppeling geplaatst 'art in Belgium' en als je er op klikt dan kom je terecht bij ... muggenbeet.

    Dit is natuurlijk veel te veel eer en al even knettergek als de weblog zelf. Zombiepieflight is een geregeld bezoeker van mijn blog en blijkbaar is hij een fan van mijn photoshopminicreaties. Thanks zombiepieflight for your appreciation. Ik stel me natuurlijk wel de vraag of er echt een vijs los moet zitten om mijn blog goed te vinden. Hopelijk niet.

    Troost: als er in het verrechtsend Vlaanderen geen enkele Vlaamse Blogger Muggenbeet nog de moeite vindt om te lezen dan heb ik toch nog altijd de onverbeterlijke rots in de branding Zombiepieflight. Al neem ik aan dat het nog belange zo ver niet is. De bruine drek drupt weelderig op het net maar er zijn hopelijk nog genoeg frisse koppen (mét zin voor humor) die eens langs komen. Het plezier is wederzijds.


    shitpissmotherfucker... fijn gezelschap!